perjantai 12. toukokuuta 2017

Vihermarttailua: Variskankaan Marttojen marttaillan teemana oli hyöty- ja koristekasvien ruukkuviljely


Maanantaina Variskaan Marttojen marttaillan teema oli hyöty- ja koristekasvien ruukkuviljely. Illan aikana pidettiin myös taimien vaihtotori.


Ilta aloiteltiin iltakaffettelulla. Tästä Anna-Maija Jauhiaisen ottamasta kuvasta näette, että tarjoilu oli upea! Ja tarjottavat olivat suussa sulavia! Kiitos illan tarjoiluista vastanneille Tuula Vuolijoelle ja Aija Komulaiselle!


Variskankaan Marttojen puheenjohtaja ja viherpeukalo Tuula Kärnä kertoi perunoiden kasvatuksesta sankossa ja perunoiden kasvatukseen tarkoitetussa ruukussa. Perunoiden kasvatus ja hoito on kuulemma helppoa - istutuksen jälkeen vain kastellaan, lannoitetaan ja korjataan perunasatoa!

Tässä on ohjeet tiivistettynä:

Perunan kasvatus sankossa

Siirrä perunat valoon, kun idut näkyvät, etteivät ne veny liikaa.

Perunat laitetaan itämään huhti-toukokuussa. Siemenperunat voi hankkia puutarhamyymälästä tai käyttää kaupasta saatavia ruokaperunoita. Idut kasvavat nopeasti lämpimässä ja pimeässä idätyspaikassa. Kun idut näkyvät, siirrä perunat valoon, etteivät ne idut kasva liikaa.

Istutukseen voit käyttää kaupasta saatavaa perunoiden kasvatukseen tarkoitettua ruukkua tai sankosta itse tehtyä astiaa (kaksi sankoa sisäkkäin, päällimmäiseen tehdään aukot kylkiin ja reikiä pohjaan).

Laita astia puolilleen puutarhamultaa. Istuta kolme perunaa ja peittele ne mullalla.

Kastele istutuksen jälkeen. Perunaistutusastiassa multa ei saa olla liian märkää. Kun perunan taimet alkavat näkyä, vedentarve lisääntyy. Kasteluveteen lisätään lannoitetta muutaman kerran kesässä.

Perunoiden kasvuaika on noin 8 viikkoa. Sisäruukku nostetaan ja perunoita napsitaan sivussa olevista aukoista. Perunoita ei saa lannoittaa liikaa. Kasvuston, ns. potunvarret, voidaan leikata n. 30 cm:n kohdalta poikki, jos äityvät liikaa pituutta kasvamaan.


Tuula kertoi varhaisperunan kasvattamisesta ruukussa. Tässä Tuulan ottamassa kuvassa on vappuna ruukutettuja varhaisperunoita.


Lisäksi Tuula esitteli mm. paprikan ja tomaatintaimia, niiden eri lajikkeita ja ominaisuuksia. Puheenvuoronsa aikana hän kertoi useamman taimen kohdalla, että hän oli päättänyt kokeilla uutta lajiketta. Saapa nähdä, milloin minä siirryn näistä peruspuutarhamartan piiperryksistä kokeiluluontoisesti ja seikkailumielellä uusien ja haasteellisten lajikkeiden kokeiluun...


Puheenjohtaja Tuulan kotona alkaa olla kuulemma hieman ahdasta, kun taimia on "jonkin verran" ja taimet kasvavat, eikä sää ole vielä sellainen, että taimia saataisiin pihalle. Tässä Tuulan kotonaan ottama kuva :)


Tuula esitteli myös Ikeasta ostamiansa taimienkasvatuslaatikoita. Näistä voit lukea lisää Ikean sivuilta.


Marttaillan vihervinkki 1: Variskankaan Marttojen puheenjohtaja Tuula kertoi lampun syttyneen ja hän oli keksinyt oivallisen keksinnön taimikasvatukseen!


Tuula oli keksinyt, että miten taimet saadaan pysymään kiinni taimien tukena oleviin tikkuihin (puiset grillitikut ovat tässä hyviä) - tekemällä muovisista mehupilleistä pidikkeitä. Pilli pätkitään noin 1 cm:n pätkiksi. Pätkät halkaistaan, että taimi ja tukitikku saadaan saman pillin sisään. Kiitos vinkistä, Tuula!

Huomaathan, kuinka paljon ikkunan takana on vielä lunta! Marttaillassa kuulin, että Erkin päivään asti on kylmää ja sen jälkeen päästään toukotöihin. Erkin päivää vietetään 18.5. Jaksetaan vielä, vaikka kuinka kierretään levotonna ikkunasta toiseen ja tekee mieli ottaa hara käteen ja vaikka kumpparit sutivat jo itsekseen eteisessä :)

Marttaillan vihervinkki 2: taimet voi koulia kertakäyttömukeihin. Näin saat edullisia taimiastioita. Huom. tee reikiä mukien pohjiin, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.


Tuula Vuolijoki esitteli meille kasvattamiaan Keijunmekon taimia. Hän on erityisesti ihastunut tähän kukkaan. Saimme hyviä vinkkejä, millaisiin astioihin ja paikkoihin voimme kukkaa laittaa. Keijunmekko voidaan istuttaa esimerkiksi amppeliin tai ruukkuun erilaisia tukia tai kuistin pylvästä pitkin kiipeämään. Kukkii koko kesän pitkälle syksyyn erittäin runsaasti.


Elsa Jääskelä esitteli myös kasvattamiaan taimia. Hän kertoi mm. paprikoiden ja chilien kasvatuksesta. Hän kertoi myös kasvattavansa tomaatteja omista kasvattamista tomaateista ottamistaan siemenistä! Hän kuulemma merkkaa langalla tomaatit, joita ei syödä ja joista hän aikoo ottaa siemenet. Nämä tomaatit annetaan kypsyä, siemenet otetaan tomaatin sisältä, pestään ja kuivatetaan.

Ovat nämä Variskankaan Martat melkoisia puutarhakeijuja, toteaa puutarhatonttu-vaiheessa oleva puutarhailua opiskeleva martta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!