sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Juhannuksena Tallinnassa


Torstai-iltana päätimmekin lähteä juhannukseksi merille ja varasimme risteilyn Tallinnaan :D Perjantaina aamulla klo 8.30 lähdimme kohti Helsinkiä ja olimme perillä länsisatamassa noin klo 16.


Matka sujui mediassa paljon puhutussa juhannusruuhkassa vallan mainiosti, olimmehan menossa vastavirtaan. Erityisesti Lusin kohdalla näimme vastaantulevalla kaistalla kunnon ruuhkan - jopa siinä määrin, että oli otettava kuva :)


Juhannus (Jaanipäev) on nykyään Virossa kansallinen vapaapäivä. Monet lähtevät viettämään tätä yhtä Viron vanhimmista ja suosituimmista kansanjuhlista maalle.
Virossa niin juhannusaatto kuin juhannuspäivä ovat liputuspäiviä ja lippua ei saa niiden välisenä yönäkään laskea salosta.

Turisteille tarkoitetut matkamuistomyymälät olivat kuitenkin auki, joita vanhassa kaupungissa oli paljon.


Katumaalaus varoitti taskuvarkaista. Voroille tilaisuuksia olisikin ollut viljalti, kun meitä turisteja oli paljon pöllöinä pyörimässä kaduilla ja toreilla. Eri kansallisuuksia edustavia turistiryhmiä, yksittäisiä turisteja ja perheitä kiersi vanhassa kuapungissa paljon. Tallinna on turisteille kuitenkin kuten mikä tahansa eurooppalainen kaupunki, ei sen turvattomampi.



Tässä pihapiirissä oli päätetty olla antamatta polkupyörävarkaille mahdollisuutta.


1230-luvulla rakennettu Nigulistinen kirkko on entisöity 1980-luvulla ja siitä lähtien se on toiminut kirkkotaiteeseen erikoistuneena museona.


Museon vieressä olevassa puistossa oli upeita pergoloita lepotuoleineen.


Suihkulähde oli kävelyn kestävän lasin alla. Näin puiston moderni vesielementti pysyy todellakin siistinä.



Tässä puistossa ei ruohonleikkaamisen kanssa tarvitse jumppailla.


Tallinnan uutta ja vanhaa kaupunkia.


Tallinnassa kohtaa uusi, moderni arkkitehtuuri, vanhan - jopa samassa pihapiirissä.



Tallinna on Pohjois-Euroopan parhaiten säilynyt keskiaikainen kaupunki.




Tallinnan vanhan kaupungin alkuperäisinä säilyneet kapeat ja kiemurtelevat mukulakivikadut ovat tarkoitettu vain jalankulkijoille.


Vanhankaupungin alueella on paljon kirkkoja. Kirkot erottuvat kaupunkinäkymästä, kun laiva tulee Tallinnan satamaan.

Aleksanteri Nevskin katedraali on historistista sekatyyliä edustava ortodoksinen kirkko. Kirkko valmistui vuonna 1900, jolloin Viro kuului Venäjän tsaarivaltioon.


Pyhän Nikolaoksen kirkko on keskiaikainen kirkkorakennus Tallinnassa. Se on pyhitetty Nikolaos Ihmeidentekijälle, kalastajien ja merimiesten suojeluspyhimykselle.


Vanhoissa rakennuksissa on upeita yksityiskohtia.


Kurkkaus rautaportin välistä sisäpihalle.



Tarkkasilmäinen turisti huomaa nähtävyyksien lisäksi muutakin. Onko tämä ollut virolaisen kerrostalostalkkaajan julma kohtalo?


Virolainen Georg Ots (1920-1975) on Suomessa yksi tunnetuista virolaisista. Hänen ensilevytys Suomessa oli Saarenmaan valssi. Otsille ovat säveltäneet lauluja mm. Rauno Lehtinen ja Toivo Kärki. Hän on saanut taiteilijana korkeimman eli Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton kanstantaiteilijan arvonimen. Saarenmaan valssillakin on aikoinaan ollut poliittinen viestinsä - sanat kertovat sosialististen talkoiden päätteeksi järjestetyistä tansseista.


Onnelik Korstnapuhkija, onnellinen nuohooja, kävelee lähellä oopperataloa. Turistit kuvaavat kuulemma usein itsensä nuohoojan kanssa, mutta minä nappasin vain kuvan tästä kuuluisasta kulkijasta :)




Vanhassa kaupungissa oli rakennuksissa upeita ovia!


Graffitti voi olla näin hieno.


Päätimme kävelyretken kulkemalla Tallinnan vanhassa kaupungissa Viru-kadun päässä olevien kahden porttitornin kautta. Pari tornia ovat 1300-luvulla valmistuneen rakennelman etuportti. Porttirakennelma on purettu lähes kokonaan 1880-luvulla jotta liikenteelle saatiin tilaa, mutta kaksi porttitornia jätettiin ja ne ovat yhä Tallinnan tunnuksia.


Vanhankaupungin eteläpuolella on Vapaudenaukio (Vabaduse väljak). Ristihuippuinen pylväs on muistomerkki vuosina 1918-1920 käydystä Viron vapaussodasta.



Omat matkatavarat olivat erittäin kevyet verrattuna Miehitysmuseon (Okupatsioonide muuseum) edessä oleviin matkalaukkuihin.

Miehitysmuseo kerää, tallentaa, tutkii ja esittelee Viron lähihistoriaa. Miehitysmuseon perusnäyttely kertoo miehitysajasta, sorrosta, kansallisesta vastarinnasta ja laulavasta vallankumouksesta Virossa ajalla, jolloin se oli vuoroin Neuvostoliiton, Saksan ja jälleen Neuvostoliiton miehittämä.


Tällä kertaa oopperatalo ei ylittänyt blogikynnystäni, mutta oopperatalon parkkipaikan puomi ylitti :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!