maanantai 9. heinäkuuta 2018

Valvontakamerajärjestelmä kodin turvaksi


Jo viime kesänä mietimme, josko hankkisimme valvontakameroita valvomaan kotiamme, kun olemme reissussa. Tänä kesänä kamerat sitten hankittiin. Lehdistä olemme tällekin kesälle lukeneet murtovarkauksista näillä meidänki tanhuvilla. Kotimme on rauhallisella asuinalueella ja rakennus on sen muotoinen, että pitkäkyntinen voro halutessaan pääsee puuhastelemaan tihutöitään suojaisaan nurkkaan kenenkään huomaamatta. Pihallakin kun on moottoripyörä, mopoja, polkupyöriä, ruohonleikkuria ja trimmeriä välillä enemmän ja vähemmän levällään.

Tilasimme kamerat e-Villen nettikaupasta Kiinasta. Ostaminen e-Villestä on turvallista, sillä yritys on 100 prosenttisesti suomalaisessa omistuksessa. Asiointi onnistui suomeksi ja tilauksen maksoimme verkkopankissa. Tuotteilla on takuu ja 30 päivän palautusoikeus. Yrityksellä on varasto Mäntsälässä, missä on myös tarvittaessa tuotteiden maksuton huolto.

Tilauksen tekemiseen löytyi e-Villen sivuilta tarkat ohjeet vaihe vaiheelta. Siitäpä sitten aloitettiin tilauksen tekeminen. Erilaisia valvontakameroita e-Villen tuotevalikoimasta löytyi PALJON, mutta tuotekuvauksia lukemalla löytyi meille sopivat kamerat.

Tilasimme kaksi kameraa ulos ja yhden sisälle. Kamerat olivat helppo asentaa; kameratelakat kiinnitettiin haluttuun paikkaan ruuveilla. Kameroiden asennuksen tärkein asia on tietenkin se, että ne palvelevat parhaiten tehtävässään eli asennettaan sinne, missä valvontaa tarvitaan. Itse laitoimme siis sisäkameran niin, että siitä näkee käytävän, mistä on kulku muihin huoneisiin. Ulkokameroista toinen on asennettiin etupihalle, millä valvotaan etupihaa, kotimme etupihan puoleisia ovia ja autotallin edustaa. Takapihan kamera kuvaa suojaisaa takapihaa ja kotimme takapihan puoleisia ovia. Näkymä on molemmissa ulkokameroissa rajattu tonttien välissä olevaan aitaan niin, että naapuria ei kuvata. Etupihan kamera ei myöskään kuvaa tietä, eikä tiellä kulkijoita.


Kameroiden paikkaa miettiessä kannattaa myös tutkia, mistä kameroihin saa virran. Virran saaminen ei sinänsä ole ongelma, mutta joissakin tapauksissa voisi toki vaatia pikkuista kikkailua ja haastavimmassa tapauksessa tietenkin jopa sähkömiehen ammattitaitoa. Kameroiden virtapiuhat itsessään ovat ihan passelin mittaiset ja tarvittaessa jatkojohdolla saadaan kamera pistorasiaan. Meillä ulkona olevat kamerat asennettiin katoksen alle vesi- ja lumisateelta suojaan, vaikka kamerat ovat veden kestävät.

Kameroiden fyysisen asennuksen jälkeen alkoi teknisen puolen hommat eli kamerat liitettiin langattomaan verkkoon kameroiden mukana tulleen pienen ohjevihkosen ja Eye4-sovelluksen softan avulla. Lisäksi älypuhelimeen ja iPadiin asennettiin Eye4-sovellus. Tämä ei ollut mitään henkimaailman hommia, sillä englannin kielinen ohjeistus oli melkolailla selkeä. Tarvittaessa voi aina käyttää google kääntäjää. Ensimmäisen kameran asennukseen meni jonkin aikaa, mutta kahden muun kameran asennus ei sitten enää montaa minuuttia kestänytkään. Jos omat taidot tai rohkeus eivät riitä kameroiden asennukseen, niin omat lapset tai lapsenlapset ovat varmasti varsin näppäriä näissä hommissa.

Laitteet toimivat langattomasti. Sovelluksen avulla pystymme reissussa ollessamme hallitsemaan kaikkia kameroita yhdellä sovelluksella tarvittaessa eli esim. liikuttamaan sisällä olevaa kameraa 360 astetta, kuulla mitä kotonamme tapahtuu ja vaikkapa huutaa kotonamme oleville voroille. Liiketunnistin lähettää ilmoituksen älypuhelimeen, kun kamera havaitsee liikkeen. Kamerat kuvaavat myös pimeällä infrapunavalon avulla.

Nyt voi lähteä huoletonna reissuun!

1 kommentti:

Ilahdun kommenteista!