perjantai 28. joulukuuta 2018

Jouluruokien hävikkiruuat: porkkanapannukakku, perunarieskat ja kinkkupizza

Taidan olla niitä aamuihmisiä, jotka heräävät luontojaan varhain ja ovat energisimmillään aamusta. Tai näytän olevan aamuihminen ainakin loma-aikaan. Kun saisi nukkua pitempään, niin uni karkaa jo anivarhain. Eikaitsiinä.

Siispä tuumasta toimeen. Vaikka jouluruuat ovat ihania, niin nyt niitä on kyllä syöty tälle joululle ihan riittämiin. Marttailin jouluruokien jämistä hävikkiruokia; eilen joulukinkusta kinkkupizzaa, tänä aamuna tein porkkanalaatikosta pannukakun ja perunalaatikosta perunarieskaa.


Porkkanapannukakku (porkkanalaatikosta pannukakku)


7 dl maitoa
4 munaa
n. 2 dl porkkanalaatikkoa
3 dl vehnäjauhoja
0,5 - 1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl inkivääriä
(1 tl mantelijauhetta)
(ripaus suolaa)

pala margariinia tai juoksevaa margariinia leivinpaperin voiteluun

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

2. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito.

3. Lisää porkkanalaatikko ja sekoita vispilällä.

4. Lisää loput aineet, sekoita. Anna taikinan turvota sen aikaa, kun uuni lämpenee.

5. Laita uunipellille leivinpaperi ja voitele se margariinilla.

6. Kaada pannaritaikina leivinpaperin päälle.

7. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 25-30 min, kunnes pannukakku on saanut kauniin värin.


Perunarieskat

3-4 dl perunalaatikkoa (voit myös käyttää rieskoissa eri joululaatikoiden jämät ja niiden yhdistelmät)
2 dl vehnäjauhoja + 1 dl kaurahiutaleita TAI 1 dl vehnäjauhoja ja 2 dl ohrajauhoja
1 dl maitoa
1 muna
(1 tl suolaa)

Vinkki: Voit käyttää vehnäjauhojen ja kaurahiutaleiden tilalla myös vehnä- ja ohrajauhosekoitusta (1 dl vehnäjauhoja ja 3 dl ohrajauhoja).

Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Nostele taikina kuuteen kekoon leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Muotoile lusikalla kuusi pientä, pyöreää rieskaa.

Pistele taikinaan reikiä haarukalla.

Paista rieskat 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes rieskat ovat saaneet väriä pintaan.


Joulukinkusta kinkkupizza

Pizzapohja (uunipellillinen)
2 dl vettä
25 g (puoli pakettia) hiivaa tai kuivahiivaa pussin ohjeen mukaan
3 rkl öljyä
ripaus suolaa
5 dl vehnäjauhoja

Täyte
purkki smetanaa
1 rkl sinappia
ohuita joulukinkkusiivuja
1/2 - 1 punasipuli
mustapippuria
Aura-juustoa muruina
juustoraastetta (esim. mozzarellaemmental)

1. Sekoita hiiva käden lämpöiseen veteen.

2. Lisää veteen öljy ja ripaus suolaa.

3. Sekoita sitten vehnäjauhot. Anna kohota 20 minuuttia liinan alla.

4. Sekoita smetanaan ruokalusikallinen sinappia ja ripaus mustapippuria. Levitä smetana levyksi kaulitun pizzapohjan päälle.

5. Ripottele joulukinkkusiivut, suikaloitu punasipuli ja Aura-juustomuru.

6. Paista 225 asteessa 10 minuuttia. Ota pizza uunista ja ripottele juustoraaste pizzan päälle. Paista niin kauan, että pizzapohja on kypsä ja juustoraaste on saanut väriä pintaan.


Näillä eväillä kohti vuoden viimeistä viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti