tiistai 12. maaliskuuta 2019

Usean ihmisen tekemät pienet muutokset saavat aikaan suuret ympäristövaikutukset

Kuulun Kotitalouden muovinkäytön vähentäminen -nimiseen facebookryhmään. Ryhmässä keskustellaan kotitalouksien muovinkäytöstä ja jaetaan ideoita maailmanlaajuisen ympäristöongelman vähentämiseksi. Ryhmän mottona on, että usean ihmisen tekemät pienet muutokset saavat aikaan suuret ympäristövaikutukset.

Olen seurannut aktiivisesti päivityksiä ja niihin liittyviä keskusteluita. Olen tuntenut usein samaa riittämättömyyden tunnetta kuin monet muutkin ryhmän jäsenet - muovinkäytön vähentämisessä on tullut melkeimpä "seinä vastaan" ja muovijätteiden hävittäminen on ollut lähinnä jätteiden lajittelua.

Nyt on alkanut enevässä määrin mediassa olla tiedotteita, joista näemme asioiden pikku hiljaa etenevän toivottuun suuntaan. Tässä muutamia tekemiämme löytöjä:

Oulussa Outi-kirjastot ovat luopuneet muovikasseista ja korvanneet ne lainattavilla kestokasseilla. Kangaskakassin voi lainata 28 vuorokauden ajaksi. Ja lainan voi voi uusia muiden kirjaston aineistojen tapaan. Kirjastoista voi myös ostaa kassin itselleen 2 eurolla.

K-ryhmä on ilmoittanut tavoitteekseen vuoden 2025 loppuun mennessä vähentävänsä omien brändituotteiden pakkauksista muovin määrää 20 % ja että kaikki pakkaukset ovat kierrätettäviä, uudelleen käytettäviä tai biohajoavia.

K-Market Hertan kauppias on toteuttanut asiakkaiden toiveen ottanut valikoimaan kierrätettävän panttikassin muovikassien sijaan.

Clas Ohlson lopettaa kertakäyttöisten aterimien myynnin. Yritys on jo aiemmin vaihtanut pillit, lautaset ja mukit paperisiin.

Viskaalin jauhelihat ovat aiemmin käytettyjen mustien muovipakkausten sijasta nyt läpinäkyvissä muovipakkauksissa. Kirkkaan muovin laatu pystytään tunnistamaan ja siitä valmistamaan uusia tuotteita pienemmällä ympäristörasituksella. Aiemmin käytettyä mustaa muovia kierrätyskeskusten infrapunalukijat eivät tunnistaneet ja muovi päätyi poltettavaksi.

Fazer Leipomoissa muovijätteden määrää vähennetään pienentämällä leipäpusseja ja tekemällä niistä ohuempia. Tänä vuonna tämä tarkoittaa 30 miljoonaa leipäpussia vähemmän.

Belgialaisessa ruokakaupassa on bongattu jopa kestopussi irtoleivälle!


Tästä vanhasta verhosta aion tehdä kestopusseja hevi-ostoksilleni.

Usean ihmisen tekemät pienet muutokset saavat aikaan suuret ympäristövaikutukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!